Bezienswaardigheden

WAT TE DOEN IN DE ARDÈCHE?

De Ardèche is enorm veelzijdig. De meeste mensen kennen de Ardèche voornamelijk vanwege de gelijknamige rivier en « Vallon pont d’arc », de beroemde boog over de rivier de « Ardèche ». Maar de streek heeft zoveel meer te bieden. Fantastische grotten, natuurschoon, kunst en cultuur en de zo karakteristieke dorpjes. Op deze pagina informeren wij u over de bezienswaardigheden. Maar toch blijft het een hele puzzel om tijdens uw verblijf een prettig evenwicht te vinden tussen uitstapjes en lekker luieren in een ligstoel aan de rivier of zwembad. Daarom heeft Rinell een E-boekje geschreven waarin 7 fantastische daguitstapjes staan beschreven waarbij u als bezoeker optimaal gebruik maakt van uw dag en zoveel mogelijk ziet en beleeft. Wilt u het alvast ontvangen? Stuur dan simpelweg een mailtje naar info@l-xperience.com met als onderwerpregel: E-boek Wat te doen in de Ardèche?

LA GROTTE CHAUVET

Als we het hebben over bezienswaardigheden in de Ardèche, dan kunnen we niet voorbijgaan aan La Grotte Chauvet. De in 1994 in de Ardèche ontdekte grot door Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel en Christain Hillaire, is meer dan 36.000 jaar oud. Het is de oudste en fraaiste paleolithische ontdekking ooit. In de grot die vlakbij Vallon Pont D’Arc ligt, zijn vele prehistorische schilderingen en gravures ontdekt van dieren zoals leeuwen, neushoorns, beren en bizons. Vele van deze afbeeldingen zijn 9.000 – 32.000 jaar oud maar zijn uitstekend bewaard gebleven omdat de ingang van de grot 20.000 jaar geleden instortte. Om te voorkomen dat dit prachtige erfgoed beschadigd raakt, mag de echte grot niet bezocht worden door het publiek. Daarom is een replica gebouwd. Meer dan 55.000.000,– € werd geïnvesteerd. In juni 2014 werd de grot geplaatst op de Unesco werelderfgoedlijst. De begeleide rondleiding is zeer informatief. Er zijn koptelefoons beschikbaar met een audio-uitleg in de Nederlandse taal. Verder bevindt zich op het terrein een uitstekend restaurant met een prachtig uitzicht, een atelier voor kinderen, een boetiek/bibliotheek en de « Galerie de l’Aurignacien ». Dit moderne museum verklaart veel over het leven van onze voorouders; de cro-magnonmens. Rinell en Eric vonden een bezoek aan de Caverne du Pont D’Arc zeer de moeite waard. Een inkijkexemplaar van de mooie musuemgids ligt in L’Xpérience voor u klaar! In het voorjaar en hoogseizoen is het aanbevolen om vooraf kaarten te bestellen via de website van de grot: www.cavernedupontdarc.fr

Openingstijden 2022

Februari t/m Maart 10:00-18:00 uur
April t/m Juni 10:00-19:00 uur
Juli en Augustus 08:30-22:00 uur
September 08:30-20:00 uur
Oktober 09:00-19:00 uur
November 09:15-18:30 uur
December t/m Januari 10:00-17:00 uur

OVERIGE GROTTEN

In de nabije omgeving van L’Xpérience kunt u ook andere grotten bekijken die op het lijstje van bezienswaardigheden niet mogen ontbreken. Ervaar bijvoorbeeld de mystieke wereld van deze andere grotten: « La Madeleine« , « La Cocalière« , « St. Marcel d’Ardèche » of  « Aven d’Orgnac«  De ondergrondse wereld herbergt een schat aan rijkdommen dankzij het eeuwendurende werk van het water. « La Madeleine » heeft een diepte van 65 meter waar kleurrijke druipsteenformaties, stenen watervallen en grillige draperieën tijdens een klank- en lichtspel onder de aandacht worden gebracht. Aan de ingang van de grot bevindt zich de Belvédère de la Cathédrale van waaruit je een schitterend uitzicht hebt op het kloofdal en op een rots met stenen spitsen waar je zelfs met heel weinig verbeelding een gigantische kathedraal in ziet.  « Cocalière » draagt haar naam dankzij de calcietkristallen en heeft vele gangen en kamers die volledig onder water staan. De  » Aven d’Orgnac » kent een enorme hoeveelheid aan stalagmieten, stalagtieten en monolieten die zich gevormd hebben met een snelheid van enkele centimeters per eeuw. De grot staat op de lijst van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het aantal bezoekers loopt inmiddels op tot 140.000 per jaar. De « St. Marcel » is gelegen bij het plaatsje Saint Marcel d’Ardèche en is een druipsteengrot die behoort tot de langste van Europa. De grot bestaan uit een 46 km lang netwerk van onderaardse gangen die op verschillende dieptes liggen en met elkaar in verbinding staan. Houd bij een bezoekje aan een grot er rekening mee dat het er flink koud kan zijn.

RON DES FADES

Heel andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld RON DES FADES en de schitterende natuur in de valei van Dompnac. Een prachtige Ardèche in Miniatuur. Vanuit Valgorge rijdt u naar Chastanet en richting Dompnac. U komt op een fantastisch plateau waar u de vallei van Valgorge en de vallei van Dompnac ziet. Hier heeft u een geweldig uitzicht en als er wolken zijn, bevindt u zich vaak boven de wolken. Een super ervaring! Ron des Fades betekent; Feeënrots. Deze bijzondere rotsformatie ziet u aan de linkerkant van de weg. De maker, Pierre Bouvarel, heeft elke lauze met de hand getailleerd en zo de Ardèche in al haar glorie en met respect voor het erfgoed nagemaakt.  Eerst maakt u een mooie wandeling door het kastanjebos en dan ziet u het prachtige kapelletje Saint Régis dat Pierre Bouvarel exact namaakte van de echte exemplaar dat vlak na de splitsing van beide valleien staat. Er zijn bruggetjes, kappeletjes en u kunt er zelfs in miniatuur zien hoe in vroeger tijden de kastanjes werden gedroogd op de zolder. Tussen de middag kunt u er (soms) heerlijk Indiaas eten! Het bezoek is gratis maar er staat een potje voor fooien.

PONT DE DIABLE

Eén van de meest bekende en oudste bezienswaardigheden is wel de PONT DE DIABLE. De Duivelsbrug is een gewaagde stenen boog over de smalle loop van de Ardèche bij Thueyts die wordt omgeven met legendes en gegarandeerd  zorgt voor spektakel. De brug schijnt gebouwd te zijn met de inspiratie van de duivel om voor de ondergang van de mooie meisjes uit Thueyts te zorgen. De duivel besloot te doen wat de mannelijke aardzielen niet konden; hij nam zijn post in op een gevaarlijke afgrond en bij het vallen van de nacht jaagde hij op de meisjes gevolgd door een stoet onzuivere dieren waarvan de jammerklanken zich vermengden met het naar beneden stortende water. De meisjes stortten zich van angst in het ijskoude water en stierven een angstige dood.  Men zegt dat als het hard waait, de weeklanken en de kreten van berouw van de meisjes nog altijd te horen zijn. Vanaf de Pont de Diable, kijkt u op een prachtige zwemplek in de Ardèche. Er ligt een gigantische kei in het midden van het water waar u naar toe kunt zwemmen en half in het water, half op de kei, kunt zonnebaden. Verder zijn er avontuurlijke  begeleide en niet begeleide wandeltochten voor de echte sportievelingen. Vanaf L’Xpérience rijdt u een prachtige route naar Thueyts! Zéér de moeite waard.

VALLON PONT D’ARC

De Pont d’arc is een natuurlijke brug over de rivier de Ardèche. De brug is wereldberoemd en de rotsen vormen een 59 meter lange en 34 meter hoge brug over de rivier.  Er is een klein pad naar de voet van de boog waar een uitzichtpunt is. Hier kunt u tevens de gorges van de Ardèche bezichtigen. Het is een fantastische route met vele uitzichtpunten. Vanaf flinke hoogte kijkt u dan naar beneden en ziet u de ervaren en amateuristische kanovaarders worstelen met de kronkelige en grillige rivier. Vlakbij Vallon Pont D’Arc ligt de inmiddels wereldberoemde grot « Chauvet ». Eén van de bezienswaardigheden die u niet mag missen wanneer u Vallon Pont D’Arc aandoet!

SAINT MONTAN

Zowel Saint Montan als het hieronder genoemde Alba Romaine, maken deel uit van de middeleeuwse bezienswaardigheden die zeer de moeite van het bezoeken waard zijn. Volgens de legende leefde in de vijfde eeuw in de Picardie een kluizenaar die Montan werd genoemd. Omdat hij de geboorte had voorspeld van een kind dat Saint Remy werd, zochten veel mensen hem op om hun toekomst te laten voorspellen. De kluizenaar was het slachtoffer van zijn eigen succes en blies de aftocht. Hij vond een nieuw kluizenaarsbestaan in de kleine vallei in het zuiden van de Ardèche. Het dorpje Saint Montant was geboren. In 1970 was Saint Montan nog volledig een ruïne. Een groep vrijwilligers begon toen een vereniging ter restauratie van Saint Montan. Een groot gedeelte is inmiddels gerenoveerd en is een bezoek meer dan de moeite waard. In de zomer kunt u er avondwandelingen maken bij kaarslicht. Deze worden begeleid door de enthousiaste vrijwilligers die elk steentje van dit bijzondere plekje kennen.

ALBA ROMAINE

Een prachtig middeleeuws plaatsje gelegen aan de voet voet het Coiron gebergte. Een labyrint van kleine steegjes en straatjes met authentiek bewaarde huisjes, siert het dorpsbeeld en doet u vermoeden in een andere eeuw op vakantie te zijn. Een prachtig kasteel uit de 16de eeuw gevestigd op een vulkanische dijk, domineert het op 190 meter hoogte liggende Alba Romaine. De druif doet het uitstekend op de kalkhoudende grond dus is Alba omgeven met wijngaarden. In 1903 werd er een enorme archeologische schat in Alba opgegraven. Een prachtig amfitheater werd ontdekt dat ooit plaats bood aan 3000 toeschouwers. Andere bouwwerken aan de noordkant van het forum, oude geplaveide paden en oude woningen werden ook ontdekt en opgegraven. Het ligt niet ver van Saint Montan en is een goed te combineren uitstapje.

CHEMINS DE LA CRÉATION

Vanaf 16:00 uur ‘s-middags is een bezoekje aan Laboule aan te bevelen. Een piepklein dorpje op zo’n 650 meter hoogte dat wemelt van artistiek talent. Zo is er bijvoorbeeld Pauline van den Berg die beneden aan de weg woont die omhoog slingert naar Le Monteil. Pauline maakt de meest typerende portretten van de mensen om haar heen. Haar expositie is een herkenning van vele markante koppen. Als u op het terras in het dorp een drankje drinkt, herkent u er vast een paar. Hierna gaat de kunstroute verder naar Le Monteil waar Denise Ferrari haar aquarellen en schilderijen toont in haar kleine maar o zo mooie atelier. Impressie van haar reizen, invloeden van de zwarte cultuur en veel kleur, sieren haar schilderijen. In Laboule komen we terecht bij Christian Hornick. Hij is houtbewerker en maakt prachtige dingen die ook nog eens heerlijk ruiken en super glad aanvoelen. Dan gaan we verder naar Isabelle Rene die ceramische voorwerpen maakt. Erg leuke en mooie cadeautjes zonder de zo bekende bijtjes en bloemetjes! Eric Potron leeft om zijn kasteel waar vele prinsessen in zouden mogen wonen, helemaal naar zijn hand te zetten. Hij tailleert elke steen met de hand. Overal is iets moois en spannends te zien. Graag leidt hij u rond. De route zet zich voort net iets naar boven waar George en Monique Stahl hun glasatelier hebben. Zij geven een rondleiding op afspraak. Vanaf Laboule slingert het weggetje naar beneden richting Valgorge.  U komt dan langs Marie Mennessier. In haar expositieruimte zijn prachtige aquarellen te bezichtigen. Voor sfeer proeven: www.laboule.village.free.fr

RUE DES ARTS

Joyeuse is een plaatsje dat op 30 minuten afstand van L’Xpérience ligt. Het nieuwe gedeelte is niet erg interessant behalve dan de markt op woensdag. De oude goed bewaarde middeleeuwse stad is echter meer dan de moeite waard. U waant zich werkelijk in een andere eeuw! In de kleine steegjes vindt u de boetiekjes en expositieruimtes van vele kunstenaars en leuke restaurantjes. Op woensdag is er een theatraal optreden dat de geschiedenis van Joyeuse vertelt. In het oude Joyeuse bevinden zich verschillende leuke winkeltjes en kunstenaars . Oj a, en als u iets lekkers wilt eten of drinken, ga dan naar: Chez Nany, Valentina of Le bouche à L’oreille. En beneden in het dorp « Le grain de malice ».

VIADUCT MILLAU

Het met superlatieven overladen Viaduct van Millau is met een lengte van 2,5 kilometer en met zijn hoogste pijler van 343 meter, de hoogste en langste meervoudige tuigconstructie ter wereld. De oversteek van de Tarnvallei bij de Zuid-Franse stad Millau kan tegenwoordig via deze oogstrelende meervoudige hangbrug. Wie over de brug rijdt passeert de Tarn op een hoogte van 270 meter. Het brugdek hangt aan zeven enorme brugpijlers waarvan de tweede vanaf de noordzijde een hoogte van 343 meter heeft. Deze is hoger dan de Eiffeltoren. De afstand tussen de bruggenhoofden en de eerste en laatste pijler is 204 meter, de overspanning tussen de overige vijf betonnen pijlers bedraagt 342 meter. Vanaf L’Xpérience kunt u via het plateau van de Haute Loire de brug van Millau bereiken in ongeveer 3,5 uur. U kunt daar een expositie van de bouw van de brug bekijken en u bent op nog maar 45 minuten rijden van Nimes. Een prachtige stad met een oude Romeinse arena en een heerlijke shopping binnenstad!

LA TOUR DE BRISON

Vanaf Valgorge rijdt u in 15 minuten naar het plaatsje Rocles. Hier begint een bergweggetje dat u leidt naar de Tour de Brison. Het uitzicht is adembenemend! Alle leuke dorpjes die u misschien heeft bezocht kunt u vanaf hier zien liggen. Doen bij mooi en helder weer.

BALAZUC

Eén van de mooist bewaarde middeleeuwse plekjes van Frankrijk en prijkend op de monumentenlijst is het adembenemende mooie dorpje Balazuc. Het ligt tegen een gorge/bergwand van de Ardèche aangeplakt in een prachtige bocht van de rivier. Het dorpje is gedeeltelijk autovrij dus is het aanbevolen om de auto te parkeren en te voet Balazuc te ontdekken. De bijzondere sfeer van dit erfgoed heeft vele kunstenaars aangetrokken. Overal zijn kleine winkeltjes en ateliers. Er is veel te zien aan oude schatten en decoratieve kunst. Ook kunt u in Balazuc heerlijk aan de rivier de Ardèche liggen. U kunt genieten van de kanovaarders die voorbij komen, uw hart vasthouden wanneer de durfhalzen van de brug afspringen of gewoon een lekker kleurtje opdoen.

BOIS DE PAÏOLIVE

Deze wandeling laat je kennismaken met de grillige vormen van het door erosie geteisterde bois de Païolive. Het massief de Païolive werd in het Jura tijdperk gevormd en nu 150 miljoen later is dit bos één van de trekpleisters van de Ardèche. Tijdens de wandeling kom je voorbij de Ermitage St.Eugène (in privébezit) en wandel je hoog boven de oevers van de Chassezac. Het woord ermitage is ontleend aan het latijn en betekent; woning van een hermite (kluizenaar). Er zijn verschillende uitzichtspunten waar je mooie vergezichten hebt op de gorges du Chassezac. De wandeling heeft geen groot hoogteverschil maar het terrein is wel ruw. De fauna en flora zijn hier zeer rijk omwille van de zeer gevarieerde landschappen: kreupelhout, grasvelden, bossen, rivieroevers. Je kan na de wandeling eventueel nog het sentier de la Vierge (1 uur) doen. Een eindje van het vertrekpunt vandaan is de bekende rots L’Ours et Le Lion (een elkaar omhelzende Beer en Leeuw) nog te bezichtigen.

JAUJAC

Eén van de totaal andere bezienswaardigheden van de Ardèche zijn de heuvels van vulkanische oorsprong. Bij Jaujac is een indrukwekkende basaltstroom te bewonderen die smalle spleten heeft uitgeslepen. Het plateau van Coiron met haar zwarte kliffen is de streek van het basalt. Vreemde koepels van versteende lava. Deze heuvels  zijn van vulkanische oorsprong. De steen die uit afgekoelde lava is ontstaan heet Fonoliet of klinksteen omdat het onder de voeten zingt. Let goed op want bij nattigheid glijdt u snel uit op deze ondergrond. Een wandeling dus om te doen met droog weer. Op een half uurtje rijden van L’Xpérience parkeert u uw auto in Jaujac en begint u aan deze mooie wandeling die u kennis laat maken met dit spannende vulkanische landschap. Bent u geïnteresseerd in vulkanen kijkt u dan eens op de website van: Ardechedessourcesetvolcans. Bij Jaujac is ook en avonturenpark dat kinderen een uitgelaten spannende dag laat beleven.

MARKTEN

Op de plaatselijke markten is het heerlijk proeven van al het lekkers dat de Ardèche te bieden heeft. De geitenkaas is heel specifiek van smaak en wat dacht u van de streekproducten van kastanjes? De nougat uit Montelimar, de heerlijke Ardèchewijnen en de onversmadelijk goede worsten! Maar ook leuke vakantiesouvenirs zoals lavendelolie, zeepjes, fossielen en edelstenen, mooi keramiek, hangmatten of leuke kleding, kunt u vinden op de druk bezochte markten. De meeste markten vinden ‘s morgens plaats en duren tot gemiddeld 12:30 uur.

Marktschema

Maandag Rosieres
Dinsdag Largentiere
Woensdag Joyeuse
Donderdag Vallon Pont d’arc
Vrijdag Ruoms
Zaterdag Les Vans
Zondag Valgorge en avondmarkt in Joyeuse

BROCANTE EN VIDE GRENIER

Frankrijk staat als geen ander land bekend om haar brocante en vide grenier. Tegenwoordig is het een mengelmoes van professionele en amateur verkopers die een enorm scala aan artikelen brengen. De hele grote markten vinden veelal plaats in het voorjaar en met de Pasen. L’Xpérience houdt u hier op de hoogte van de data van de verschillende evenementen.In het paasweekend en op en rond 15 augustus is er de rommel en antiekmarkt in Barjac die jaarlijks vele mensen trekt.

Foire aux antiquitées et à la brocante de Barjac:

14 t/m 18 april 2022

11 t/m 15 augustus 2022