Verse streekproducten eten draagt bij aan een goede gezondheid en een veel betere smaak van een gerecht. Daarom hebben Rinell en Eric vlak voor de keuken een kruidentuin gecreëerd waar verse basilicum, verse pepers, bieslook, koriander, peterselie en munt in wordt verbouwd. Als Rinell staat te koken, hoeft ze maar enkele stappen naar buiten te zetten om de verse kruiden voor het eten te gebruiken. In de groentetuin staan voornamelijk tomaten en courgettes en vele andere groenten komen uit een gehuchtje Le Monteil waar een vriendin een enorme groentetuin heeft. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met biologische- en streekproducten.
DE MAGIE VAN DE GEITENKAAS
De Ardèche staat bekend om haar overheerlijke geitenkaas. Heerlijk bij een borreltje of na het diner zoals de fransen doen. Er zijn mogelijkheden te over om geitenkaas te gebruiken in warme of koude gerechten. Bij L’Xpérience staat de geitenkaas in al zijn varianten vaak op het menu en het is dan ook daarom dat we u een tipje van de sluier oplichten over “onze” geitenkaas.
In Chastanet, een klein gehuchtje dat deel uitmaakt van de gemeente Valgorge bevindt zich een kasteel uit de XIII/XIV eeuw dat door de adel in 1895 werd verkocht aan de opa van Jean-Luc Vielfaure. Hij was argrarier en paardenkoopman. Na de dood van opa woonde een oom van Jean-Luc op het kasteel maar de verstokte vrijgezel hield er alleen een tiental schapen en 3 geiten op na. Na zijn dood in 1970 stond het kasteel er verlaten bij. In 1986 besluit Jean-Luc zich te vestigen in Chastanet en hij begint met zo’n honderd schapen terwijl hij zich ondertussen bezich houdt met het achterstallige onderhoud van de terreinen die zijn overwoekerd door bramen en struiken. Samen met zijn partner Pascale Manfredi investeren zij in melkgevende schapen en beginnen ze serieus aan hun kaasboerderij. In 1995 komen de geiten erbij. Vandaag de dag houdt het kasteel 65 melkgevende schapen en 45 geiten en maken ze 13 verschillende soorten kaas. De Picodon is een hele bekende kaas die sinds 2000 het AOC Keurmerk heeft. De geiten die de melk voor de Picodon produceren zijn een zo groot mogelijk deel van de tijd buiten en in de winter krijgen ze alleen hooi en ter plaatse verbouwd graan. Ook de Tomme de chèvre of Tomme de brebis, (halfharde kazen) zijn héérlijk van smaak. Een Búche de chèvre cendrée wordt nadat ze is gedroogd gerold in Charbon vegetal (plantaardige kool ontstaan door verkoling van hout, populieren of bijvoorbeeld cocosnootschelp). Ook heerlijk zijn de schapenkazen gerold in povencaalse kruiden, de blauwe kaas à la Roquefort, de feta of de Brousse, een vers kaasje in de vorm van een afgeplatte kegel zacht en romig of de heerlijke verse schapenyoghurt.
Elke kaasmaker heeft zo zijn eigen recept! Een familiegeheim laten we maar zeggen. Maar het productieproces is ongeveer gelijk. De eerste etape bestaat uit het melken en daarna rauw laten of 30 seconden pasteuriseren op 74 graden. Hierna worden de melkzuurbacteriën toegevoegd om het fermentatieproces te beginnen. De tweede etape bestaat uit het overbrengen in een vorm en in de derde fase die 24 uur duurt wordt het overtollige vocht uitgelekt. De vierde etape bestaat uit het zouten van de kaas of het aanbrengen van de Charbon vegetal en als laatste is er het rijpingsproces. Er zijn strenge hygièneregels die strict opgevolgd dienen te worden. Tijdens het transformatieproces zijn de makers vaak gekleed in een speciaal tenu en het hoofd is bedekt.
De dieren op het kasteel leven zoveel mogelijk buiten op de weiden onder de kastanjebomen. Ze worden indien nodig bijgevoed met goede kwaliteit hooi en graan. Vindt u het leuk om eens een kijkje te nemen? Jean-Luc en Pascale evenals hun zoon Aurélien heten u van harte welkom op het kasteel elke ochtend tot 12h30 en ’s middags van 17h00 tot 19h00. Er zijn geen georganiseerde rondleidingen maar u kunt vrij rondlopen, het melken zien (vanaf 17:30 uur) en vragen stellen. En natuurlijk kunt u ter plekke kazen kopen en andere huisgemaakte heerlijkheden zoals biologische appelsap en kastanjeproducten.
Château de Chastanet
Jean-Luc Vielfaure et Pascale Manfredi
Aurélien Vielfaure
06 86 90 19 06