Omgeving en tuin

OMGEVING

Overweldigend natuurschoon kenmerkt de omgeving van L’Xpérience dat onderdeel uitmaakt van het Parc National des Cévennes en een beschermde streek  is. Gelegen op 550 meter hoogte aan een rustige omhoogslingerende bergweg de D24 en aan de tuinkant begrensd door de rivier “La Beaume“, is de Chambre d’hôte een oase van rust. Aan de straatzijde de levendigheid van een kleine auberge en de sportieve voorbijgangers die te fiets of lopend passeren. Aan de tuinzijde niets dan rust en natuur. De omgeving van de Ardèche, zo bekend om haar grillige en robuuste karakter en haar verborgen ondergrondse schat van grotten, komt volop tot haar recht in en om L’Xpérience. Prachtige kastanjebomen op Faysses maken een belangrijk deel uit van het landschap. Ook staan er veel naaldbomen die altijd groen blijven en vele wilde varens. Na de eerste hevige regenval in de herfst komen overal paddenstoelen omhoog. Cêpes (Eekhoorntjesbrood) is heerlijk van smaak en wordt veel gebruikt in een omelet of in kastanjesoep. In de herfst zijn er dan ook veel weekendtoeristen die de bossen intrekken op zoek naar paddenstoelen. Overal storten woeste watervalletjes zich in de rivier “La Beaume” en vormen zo natuurlijks bassins waarin het heerlijk zwemmen is. Lopend kun je de bijzondere korstmossen ontdekken op de ruige rotsen, kun je van rots naar rots springen, klauteren of abseilen. Liggend vanuit je luie stoel kun je de salamandertjes observeren waarvan de Couleuvre verte en jaune een zeldzaam soort is. Wilde zwijnen, herten, bevers en eekhoorntjes maken deel uit van de ongerepte natuur en ’s avonds tjilpen de krekels en roept de uil op tot slapen gaan.

Ook het klimaat kent zijn extremen. Hele hete droge zomers, de overweldigende mistralwind, de hevige regens met overstromingen, de extreme kou met pakken sneeuw en de mooiste ijspegels ooit! Natuurlijk is het ook wel eens gewoon saai en miezerig weer maar gelukkig komt dat niet veel voor.

De gasten van L’Xpérience kunnen genieten van een grote tuin met vele ontspannende en spannende plekjes en met uitzicht op een schitterende omgeving. Bij de ingang van de tuin is een bar waar je overdekt kunt genieten van de krant, een sigaretje kunt roken of tijdschriften lezen of je kunt laten verrassen door Eric die zich nog al eens laat verleiden een lekker Pina of Mojito te mixen. De moderne grote leefkeuken komt uit op een langgerekt terras met een enorme tafel waaraan ontbeten, geluncht of gedineerd kan worden. Het kijkt uit op het ‘s avonds verlichte zwembad met loungeterras. Dit gedeelte van de tuin heeft ook een overdekt terras met een loungebank en een stamtafel en waar het heerlijk koel en schaduwrijk is. Een niveau lager ligt het Gaudi huisje met uitzicht over onze Lavendeltuin. Op dit niveau ligt ook een enorm loungeterras waar je lekker kunt zonnen en waar ook de Yoga en Pilateslessen worden gegeven, en een soort tribune die uitzicht geeft over de rivier en de jeu de boulesbaan. Een trap “en pierre” leidt naar het derde terras waar Petanque gespeeld kan worden en waar een opgang is naar het terras “air naturelle”. Buiten het zicht van de overige gasten kan hier zonder badkleding in de zon gelegen  worden. Nog lager ligt de rivier “La Beaume” waarin afhankelijk van de droogte van het seizoen, in gezwommen of in gepootjebaad kan worden. Zelfs als het erg warm en droog is, liggen op enkele minuten een aantal prachtige tropische zwempoeltjes met lianen, druppelend water en een watervalletje. De linkerkant van de tuin van L’Xpérience wordt begrensd door een kabbelend beekje. Vanuit uw slaapkamer hoort u het rustgevende geluid van altijd stromende water.

Feng Shui is een oude filosofie die ons leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. Het beschrijft de vijf elementen die ieder op zich maar onlosmakelijk aan elkaar verbonden, verantwoordelijk zijn voor de samenhang van gebeurtenissen.

Metaal = longen = herfst
Hout    = lever     = lente
Water  = nieren  = winter
Vuur    = hart       = zomer
Aarde  = milt       = nazomer

Hout voedt het vuur, vuur schept aarde, aarde herbergt metaal, metaal draagt water en water voedt hout.

De tuin en de omgeving van L’Xpérience vertegenwoordigen al deze elementen en zijn mede daarom een super ontspannende plek waar vrolijkheid en geluk de toon aangeven.