Musea & kunst

MUSEA & KUNST OP ROUTE!

Musea & Kunst bekijken en ervan genieten in en rondom L’Xpérience.  Vanaf 16:00 uur ‘s-middags is een bezoekje aan Laboule aan te bevelen. Een piepklein dorpje op zo’n 650 meter hoogte dat wemelt van artistiek talent. Zo is er bijvoorbeeld Pauline van den Berg die beneden aan de weg woont die omhoog slingert naar Le Monteil. Pauline maakt de meest typerende portretten van de mensen om haar heen. Haar expositie is een herkenning van vele markante koppen. Als u op het terras in het dorp een drankje drinkt, herkent u er vast een paar. Hierna gaat de kunstroute verder naar Le Monteil waar Denise Ferrari haar aquarellen en schilderijen toont in haar kleine maar o zo mooie atelier. Impressies van haar reizen, invloeden van de zwarte cultuur en veel kleur, sieren haar schilderijen. In Laboule komen we terecht bij Christian Hornick. Hij is houtbewerker en maakt prachtige dingen die ook nog eens heerlijk ruiken en super glad aanvoelen. Dan gaan we verder naar Isabelle Rene die ceramische voorwerpen maakt zonder de zo bekende bijtjes en bloemetjes. Erg leuke en mooie cadeautjes! Eric Potron leeft om zijn kasteel waar vele prinsessen in zouden mogen wonen, helemaal naar zijn hand te zetten. Hij tailleert elke steen met de hand. Overal is iets moois en spannends te zien. Van alle musea in de Ardèche is dit misschien wel het meest origineel! Graag leidt Eric u rond. De route zet zich voort net iets naar boven waar George en Monique Stahl hun glasatelier hebben. Zij geven een rondleiding op afspraak. Bernard Moulin en Mireille Lascombes maken schitterende sieraden. Zij hadden een winkeltje in Laboule maar sinds kort alleen in Largentiere. Vanaf Laboule slingert het weggetje naar beneden richting Valgorge.  U komt dan langs Marie Mennessier. In haar expositieruimte zijn prachtige aquarellen te bezichtigen. Voor sfeer proeven: www.laboule.village.free.fr

NOUGAT DE MONTÉLIMAR

Er zijn twee musea als het gaat om Nougat. En u heeft de Ardèche niet bezocht als u de wereldberoemde Nougat uit Montelimar niet heeft geproefd! Leuker nog om het Nougatmuseum te bezoeken en te leren hoe deze nu eigenlijk wordt gemaakt. Ook op de plaatselijke markten kunt u overal nougat proeven. Montelimar is op anderhalf uur rijden van L’Xpérience. Als u dit te ver vindt kunt u ook in Saint Etienne de Fontbellon, net onder Aubenas terecht, om te zien hoe nougat wordt gemaakt. Kijk maar eens op de website van Le Petit Ardèchois.

Openingstijden musuem Montelimar: in Juli en Augustus is het museum 7 dagen per week non stop geopend van 10:00-18:00 uur. De overige maanden gesloten op maandag en open van 10:00-11:30 uur en 14:00-17:30 uur.

LAVENDELMUSEUM

Er zijn ook twee musea als het gaat over de Lavendel. Het eerste heet “Musée de la Lavande” .Sinds 1991 ontvangt George Lincelet, de oprichter van het museum, met veel passie zo’n 50.000 bezoekers in het zo heerlijk ruikende lavendelmuseum. Het museum bevindt zich in Coustellet, op ongeveer 2 uur en een kwartier rijden van L’Xpérience. Een beetje ver maar wellicht wel goed te combineren met een bezoekje aan Orange een geweldig mooie stad.  De lavendel is het symbool voor de Provence en de naam van een kamer in L’Xpérience. Het is daarom dat we u deze legende niet wilden onthouden:

Een legende over het ontstaan van de lavendel in de Provençe, vertelt dat de goede fee Lavendula werd geboren in een veld wilde lavendel op de Montagne de Lure in de Alpes-de-Haute-Provence. Ze had blond haar en blauwe ogen. Op een dag ging ze in de atlas op zoek naar een gebied om te gaan wonen en daar vond ze de Provençe. Toen ze dat arme en woeste landschap zag moest ze vreselijk huilen en haar tranen vielen op de open geslagen pagina en maakten daar grote vlekken. Om haar onhandigheid te verbergen droogde de fee snel haar tranen op het papier, maar helaas, het mocht niet meer baten. De vlekken bleven. De goede fee nam daarop een stuk van de blauwe hemel en verborg daarmee de vlekken. Sinds die dag groeit er lavendel in de Provençe om de armoede en woestheid te bedekken.

Musée de la Lavande
276 Route de Gordes
BP16 – D2
84220 COUSTELLET
Tél +33 (0)4 90 76 91 23

Openingstijden: van Mei t/m September 7 dagen per week van 09:00-19:00 uur.

LAVENDELMUSEUM SAINT REMÈZE

Van de twee musea over Lavendel is Saint Remèze een prachtig gelegen musuem in de mooie natuur met Lavendelvelden er omheen. Lavendel behoort tot de lipbloemenfamilie. De familie dankt zijn naam aan de typische vorm van de kroonbladeren die samengegroeid zijn tot een boven- en onderlip. Ook aromatische planten als Tijm, Rozemarijn, Munt, Bonenkruid en Salie behoren tot deze familie. De lavendel groeit het best in een droog of aride klimaat waar zo weinig neerslag valt dat boomgroei niet mogelijk is.  In het lavendelmuseum in Saint Remèze leert u alles over hoe de lavendel te cultiveren, de geschiedenis van de lavendel en het gebruik voor verschillende doeleinden. Het museum is geopend van 1 april tot 30 september 7 dagen per week van 10:00 – 19:00 uur.

Musée de la lavande
Route des gorges
D490
07700 Saint Remèze

ZIJDEMUSEUM

Wilt u liever één van de musea in de buurt bezoeken? Le Moulinet is een oude zijdefabriek waarvan de constructie begon in 1795. Het museum dat: “La filature du moulinet” heet, is gelegen op 800 meter van het stadje Largentiere dat ook zeer de moeite waard is om te bezoeken. In het musuem reist U terug in de tijd en ziet het proces van de zijderups, de cocon, het spinnen tot het weven van het doek. Het verhaal gaat over het leven en het werk van de arbeiders in die tijd. U ziet het openen van een zijderupscocon in warm water en  bezoekt de ateliers in de prachtige oude gewelven.

Openingstijden: April t/m November van dinsdag t/m vrijdag en de zondag van 10:00-12:00 en van 15:00-18:00 uur. Juli en Augustus elke dag geopend van 10:00-12:30 en van 14:30-18:30. Behalve de zaterdag.

KASTANJE MUSUEM

Van alle musea in de buurt, typeert het Kastanjemuseum wel het meest de Ardèche. In een oud schoolgebouw uit de 17de eeuw, gelegen in het middeleeuwse hart van Joyeuse, ligt het “Musee de la chataigneraie”. Het museum beschikt over 4 zalen die u de geschiedenis van de Kastanje vertellen. De kastanjebomen sieren nog steeds het landschap van de Ardeche en waar de vruchten vroeger deel uitmaakten van de dagelijkse kost,  worden ze nu gebruikt in tal van moderne gerechten en toepassingen. In het musuem bekijkt u tal van oude werktuigen en technieken.

Openingstijden: de maanden Mei en Juni en September en Oktober van dinsdag t/m zondag van 14:00-18:00 uur. Van 2 Juli t/m 31 Augustus van dinsdag t/m vrijdag van 10:00-12:00 en van 14:00-18:00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen alleen geopend van 14:00-18:00 uur.