Inspanning

FIETSEN

Wandelen, fietsen, vissen, tennissen en skiën zijn heerlijke sportieve activiteiten die u bij uitstek in de Ardèche kunt doen. Voor fietsers is de Ardèche een ware uitdaging. Het gebergte zorgt voor flinke stijgingen van soms wel 8 %. In de zomer moeten fietsers zich wapenen tegen uitdrogingsverschijnselen en hun tochten goed en vroeg in de ochtend plannen. De Ardechoise is een heel bekende fietstocht die al 50 jaar in de Ardèche in de maand juni word verreden en die veel sportievelingen aantrekt. Op de website van de Ardechoise kunt u fietsroutes downloaden. Elk jaar weer is de tocht een prachtige route langs minuscule dorpjes, natuurschoon en mooie vergezichten. Pittige bergroutes dagen de fietsers uit om alles uit de kast te trekken. Daarna nodigt de tuin van L’Xpérience uit om languit in het gras te vallen, de ligstoelen of de hangmatten uit te proberen of een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Met plezier wassen we uw fietskleding.

Bij L’Xpérience kunt u uw fiets overdekt stallen. Ook verwelkomen wij met plezier groepen die komen fietsen in de schitterende omgeving van het beschermde natuurgebied. Bij grote groepen werken wij samen met onze buren van Auberge Le Romarin. Een ontspannende kuitmassage na een vermoeiende fietstocht is bijna onontbeerlijk! Rinell masseert uw spieren met eigengemaakt Baume de Tigre en u bent weer als nieuw!

WANDELEN

Het beschermde natuurpark De Cevennes, waardoor L’Xpérience wordt omgeven, nodigt uit tot wandelen.  Het gebied biedt 6000 kilometer aan prachtige sportieve uitdaging dat redelijk tot goed onderhouden en aangegeven is.  Wandelingen worden aangegeven met een geel/wit symbool hetgeen een kleine of dag- wandeling betekent. Deze tochten beslaan 4.500 kilometer in de Ardèche.  Een rood/wit symbool betekent Grande Randonnée ofwel grote wandeling. Er bestaan ook routes waar u meerdere dagen over doet. Deze beslaan tussen de 60 en 250 kilometer. L’Xpérience stelt wandelkaarten van het hele gebied tot uw beschikking. Ook rondom de chambre d’hôte kunt u leuk wandelen. Er zijn tochten die zo rond de anderhalf uur duren. De wandelingen zijn altijd uitdagend en behelzen klimmen, afdalen en water overbruggen. U loopt over oude romaanse paden, u wordt verwonderd en overdonderd door prachtig natuurschoon en mooie vergezichten. In het laagseizoen loopt Rinell graag met u mee. Samen met haar hond James en vriendin Jessica wandelen zij wekelijks prachtige tochten en kennen de omgeving dus op hun duimpje. Zo is er bijvoorbeeld een schitterende wandeling naar de beelden van kunstenaar  Christian Lapie met een overweldigend uitzicht over de vallei en het dorp. Kijk maar eens op: www.christianlapie.net. Rinell of Eric komen u graag halen indien een wandeling te zwaar of vermoeiend is. U kunt of ergens afgezet, of ergens opgehaald worden. L’Xpérience maakt op verzoek een lunchpakketje voor u klaar zodat u de hele dag op avontuur kunt gaan.

WANDELEN MET HOND

Wat is er nu leuker dan wandelen met de hond? De omgeving van L’Xpérience leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen met onze trouwe viervoeters en de honden die van water houden genieten van de rivier “La Beaume”. Rinell en Eric zijn enorme hondenliefhebbers en dieren zijn dan ook van harte welkom. Ook wanneer u een uitstapje wilt maken waarbij de hond niet meekan is er geen probleem. Wij passen graag op! Wordt uw hond een vriendje of vriendinnetje van onze James? Dan laten we ze gewoon samen in de tuin spelen! Geen vriendschap tussen de honden? Ook geen probleem, dan blijft James op zijn eigen terrein! Wilt u op vakantie met uw hond? Dan hebben wij een informatief cadeautje voor u. Klik hier, vul bij onderwerp in: cadeautje voor de hond, en u krijgt het gratis opgestuurd.

WANDELVROUW

Rinell maakt deel uit van een facebookgroep “wandel 1000 km in 2022”. In deze groep worden wandelervaringen gedeeld. De oprichtster van deze groep Bregje Schipper die samen met Rinell de “Tour du Tanargue” heeft gelopen, heeft ook een fantastische website www.wandelvrouw.nl waarop vele leuke wandelingen en overnachtingmogelijkheden staan vermeld. Aarzel niet om een bezoekje te doen op deze site!

SKIËN

La Croix de Bauzon is een ski-gebied op 25 minuten rijden van L’Xpérience. Het heeft 11 pistes (3 groene, 6 blauwe, 1 rode en 1 zwarte). Ook is er een afdaling voor slee-plezier en zijn er langlauf routes en tochten voor wandelen met “raquettes”. Het is een prettig ski-gebied voor zowel gevorderden als beginners. Het restaurant serveert tussen de middag simpele gerechten maar wel heerlijk en goed betaalbaar. De warme wijn en warme chocolademelk maken deel uit van een uitgebreide drankenkaart. Ook kunt u Skies en andere toebehoren huren. Na een dagje Skiën is de sauna van L’Xpérience een warm plekje om de spieren tot rust te laten komen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.croixdebauzon.com. Hier leest u of de pistes open zijn en hoe de weersgesteldheid is.

WEGBRENGSERVICE

Voor wandelaars die de Ardèche lopend van chambre d’hôte naar chambre d’hôte bezoeken, is er de mogelijkheid dat de bagage door L’Xpérience naar het volgende logeeradres wordt gebracht. Wandelen zonder een zware rugzak is echt veel comfortabeler!

E-BOOK

“14 schitterende wandelingen in de Ardèche”

Dit door Rinell geschreven e-book met beschrijvingen van 14 schitterende wandelingen maar ook tips over de voorbereidingen, de bewegwijzering, recenties, kaarten en rijk geillustreerd, kunt u hier gratis opvragen.

GEORGANISEERDE WANDELTOCHTEN

Rinell en of Jessica begeleiden u graag tijdens het wandelen. Zo weet u zeker dat u de mooiste plekjes ontdekt.

5-DAAGSE WANDELTOCHT “TOUR DU TANARGUE”

Van 21 mei tot 28 mei 2022 organiseren wij een fantastische wandelweek. We lopen dan 87 kilometer in 5 dagen: de “Tour du tanargue”, verschillende kleine routes rondom L’Xpérience en doen leuke uitstapjes. Voor meer informatie rondom dit evenement: klik HIER

6 DAGEN PRACHTIG WANDELEN RONDOM L’XPÉRIENCE

Van 2 tot 9 september 2022.

Elke dag een totaal andere wandelervaring beleven. Zo loop je de hele dag door de kastanjevelden of zo loop je boven de bergkam en heb je de hele dag schitterende vergezichten. Bij helder weer kun je de “Mont Ventoux” aanraken. Of heb je meer zin in de “Sentier des lauzes” waar je mooie en inspirerende kunstwerken tegenkomt? Of een wandeling langs de rivier de Beaume naar het gelijknamige dorpje? Afgewisseld met een leerzaam en leuk bezoek aan een imker waar we in tenu de bijenhuishouding gaan bekijken en de overheerlijke honing proeven én een bezoek aan een miniatuur Ardèche én een uitstapje naar Jaujac waar we rondom een vulkaankrater lopen en alles leren over de gesteenten in de Ardèche, de wijze waarop de oude huizen “en pierre” gemaakt werden en met welke gereedschappen, wordt deze week een heerlijke ontspannen wandelvakantie. Voor meer informatie rondom dit evenement: klik HIER.

Andere mooie wandelingen vind u op de blog van L’Xpérience onder TO WALK. Hier beschrijft Rinell maandelijks een prachtige wandeling compleet met aanwijzingen, foto’s en moeilijkheidsgraad. Lees bijvoorbeeld de beschrijving van:

“Sentier des Druides”

“Wandelen naar Le Chalas”

“Wandelen naar Rocles”

“Wandelen naar de totempalen van Christian Lapie en Loubaresse”

“Wandelen naar Le Chambon, via de piste naar Valgorge”

“Wandelen in Jaujac”

“Wandelen via de piste forestière naar Saint Martin”

“Wandelen via Chastanet naar le Champs Blanc”

“Wandelen Le sentier des granges”

“Wandelen Le sentier des lauzes”

De vereniging “Les Drailles” organiseert jaarlijks vele uitdagende wandelingen. Zo is er ook bij volle maan een avondtocht en wordt het wandelen begeleidt door mensen uit het dorp die veel weten van het erfgoed, de historie van het gebied en de natuur. Zodra de nieuwe agenda van de wandelclub bekend is, wordt deze op onze site vermeld. Indien u mee wilt lopen bent u verplicht om lid te worden van de vereniging voor 3,50 euro per jaar. Voor dit bedrag bent u tevens verzekerd tijdens de wandeling.

Informatie

Wandelkaarten kunt u vinden in het “office du tourisme”. Beschrijvingen van wandeltochten vindt u ook op het internet.

Office de Tourisme Joyeuse

RouteNational

07260 Joyeuse

+33 475898092

www.tourisme-beaumedrobie.fr

VISSEN

Opening visseizoen 12 maart- 18 september 2022

Is vissen je lust en je leven of heb je zin om recreatief op ontdekkingstocht te gaan in onze rivier “La beaume”? Freddy Peche is een gepassioneerd ervaringsdeskundige die je met alle plezier meeneemt om alle goede visplekjes in de Ardèche te ontdekken.

Freddy komt uit Ruoms en is dus een echte Ardêchois. Al op jonge leeftijd was hij een fervent visser. Hij vond het zo leuk dat hij een hengelsportwinkel begon in Joyeuse en later een webshop voor de vissport. Ook was hij de oprichter en voorzitter van de hengelsportvereniging “Club Mouche”, opgericht al in 1986. Op verzoek van de visfederatie in Marokko werd hij gevraagd om te adviseren bij de ontwikkeling van de visteelt. Zo stond hij aan de wieg van kweekvijvers die met respect voor het milieu een zogenaamd ecosysteem gebruikten waarbij zo veel mogelijk visgroei op een goede manier gerealiseerd kon worden. Freddy weet precies Waar je moet vissen en Waarmee. Of het nu gaat om vliegvissen, sportvissen of vissen met een kunstaas. Of het gaat over vissen vanaf de kant of met lieslaarzen aan het water in! Wil je met Freddy een halve of hele dag op visvangst? Dat kan! Hij kan zelfs zorgen voor materiaal en de accessoires. De visvergunning moet je echter zelf voor zorgen. Klik hiervoor op www.cartedepeche.fr.

Een halve dag met Freddy kost 60,— euro (maximaal 2 deelnemers)
Een hele dag met Freddy kost 90,— euro (maximaal 2 deelnemers)

Voor vissers hebben wij buiten een kraan en een douche. Tevens is er een ruimte om de hengels en andere accessoires op te bergen achter slot en grendel. Er zijn speciale bakken aanwezig waar de vangst in bewaard kan blijven. Voor de fanatieke vissers kan er al om 05:00 uur ontbijt geserveerd worden en een lunchpakketje ligt dan klaar. Met de partners van de vissers gaat Rinell met plezier wandelen of ze organiseert een kookworkshop! Een lekker middagje sauna of massage en gezichtsbehandeling is natuurlijk ook een alternatief!

Prijzen visvergunning 2022 

85,– € Volwassenen

23,– € Minderjarigen

6,– € Ontdekkingsvergunning voor kinderen onder de 12 jaar

12,– € Dagvergunning

33,– € Weekvergunning

33,00 € Vrouwen