Drinken

Op drankenkaart staat wijn, frisdranken, fruitsappen en verschillende biertjes waar ook een echte Belg blij van wordt. Na het diner kan een likeurtje besteld worden. De kastanjelikeur is een echte aanrader. Bijna elke fransman drinkt een Pastis voor het diner. Deze anijsachtige drank met een alcoholpercentage van vaak 12 %, wordt aangelengd met water en ijskoud gedronken. De huiswijn is een Cabernet van de wijncave Lablachere en kan zowel per glas als per pichetje besteld worden. Ook is er een sprankelende rosé en een witte wijn per 1/4, 1/2 of hele liter.

Natuurlijk kunt u ook een flesje bestellen van de wijnkaart.

WIJN

L’Xpérience serveert wijn van de coöperatieve wijncave in Lablachere. Eerst  hebben Rinell en Eric alle wijn uit de streek geblinddoekt geproefd. Lablachere werd winnaar en dus hofleverancier.  De wijncave is opgericht in 1928 door een handvol mensen die geloofden in de kwaliteit van de bodem en de toekomst van de streek en haar agrarische producten. De wijnen worden verbouwd op terrasvormige stukken grond van zandsteen die worden omringd door naald- en kastanjebomen. De drijven voor de streekwijnen worden aangeleverd door diverse wijnboeren die gezamenlijk een oppervlakte van 500 HA bebouwen. Wijn proeven kan dagelijks tussen 08H30-12H00 en 14H00-18H45 uur. Voor een rondleiding in de cave moeten we een afspraak maken maar dan doen wij graag voor u! De huiswijn die in pichetjes van 1/4, 1/2 of 1 liter geschonken wordt, is een rode Cabernet. Natuurlijk kunt u ook een heerlijk flesje Pinot, Gamay, Syrah, Merlot of Faysse bestellen. De overheerlijke Chatus is het pareltje van de Ardèche.

Chatus :dit is de absolute favoriet van Rinell en Eric. Al in 1599 werd de Chatus samen met 38 andere wijnrassen gepresenteerd door Olivier de Serres, voorloper van de moderne wijnbouw. Van die 38 cepages (druivensoorten) zijn vandaag de dag alleen de Chatus en de Pinot nog aanwezig. In 1880 wordt de druif bijna volledig vernietigd door Phylloxera (druifluis) en alleen enkele oude families proberen een aantal wijngaarden te behouden. Tussen 1880 en 1940 lukt het enkele wijnboeren uit Vernon om de druif succesvol te enten op Amerikaanse druivenstokken. In 1997 wordt de Chatus eindelijk weer erkend als druifsoort. Deze wijn rijpt 2 jaar in een eiken vat en wordt jaarlijks rond midden december gelanceerd. Dit is een groot feest in de Ardeche. October 2016 hielpen Rinell en vriendin Jeanet wijnboer Jacques met de vendange (druivenpluk) van de Chatusdruif. De Chatus 2014 die onlangs is gelanceerd is geweldig!  Onze wijnstreek is trots op haar druivensoorten en zeker in de winter zijn de wijnboeren meer dan bereid u veel informatie te verstrekken over het gisting en rijpingsproces en u een rondleiding te geven in de Cave. Kijk voor meer informatie op: www.cave-lablachere.fr. Rinell en Eric kennen enkele oude families waar in de wijnkelders onder hun oude stenen hoeve nog wordt geëxperimenteerd met oude druivensoorten. Met een beetje geluk mag u ook daar een kijkje nemen!

Merlot: de Merlotdruif wordt omschreven als een vlezige kleurrijke druif die steeds smakelijker wordt door de fles lang te laten liggen. Een goede wijn om een gerecht met rood vlees, gevogelte of wild te begeleiden.

Syrah: de Syrah is een heldere rode wijn die pittig is van smaak en wordt gekenmerkt door een zeer goede nasmaak. Een mooie wijn ook om vleesgerechten te vergezellen.

Vigonier: deze witte wijn is fruitig en krachtig en is een uitstekend gezelschap voor visgerechten.

COCKTAILS

Om 19:00 uur is het tijd voor het aperitief.

Eric kruipt achter de bar en mixt zijn verleidelijke drankjes. Lekker aperitieven in een luie stoel, aan de stamtafel of in het Hard Rock Xpérience café. Er is een cocktail van de dag die past bij het aansluitende diner of een drankje van de kaart. Geniet van een Cosmopolitan, een Mojito met verse munt uit de tuin, een Margarita of een romige Pina Colada uit Cuba.

Hier en daar een hapje bereidt de smaakpapillen voor op het lekkers van later!