Ardèche en hiver avec Starck qui joue dans la neige

KERST WANDELEN 2019

WEERSVOORSPELLING

Vandaag nog even de weersvoorspellingen nagetrokken en YES voor de kerst is mooi weer voorspeld! Dat betekent lekker wandelen met de honden om te genieten van het natuurschoon en natuurlijk om de kerst calorieën te verbranden. Vorige week heb ik deze wandeling gelopen om zeker te zijn dat er geen té moeilijke obstakels zijn want sinds september hebben we drie hevige regenperioden gehad en dat kan hier in de Ardèche heftige aardverschuivingen teweegbrengen. Maar alles ziet er goed uit dus Kerst 2019 ga ik in ieder geval deze route wandelen!

Laboule, au dessus les nuages!

Laboule, wonderlijk boven de wolken.

 

WANDELEN TOT BOVEN DE WOLKEN

Ik vertrok om 07H30 uur bij La Pierre Plantée in Laboule. Het was net licht aan het worden maar mijn mobiel moest nog een beetje bijschijnen. Ook was er een beetje mist waarvan ik hoopte dat deze snel zou optrekken want dan zou ik kunnen genieten van een prachtig uitzicht wanneer ik de top bereikte. De eerste anderhalf uur is het alleen maar omhoog, omhoog en omhoog. Een killer voor de bips. Maar de mooie uitzichten die je als beloning voor deze inspanning krijgt, is zeer zeker de moeite waard. Met elke stap die ik omhoog wandel trekt de  mist verder op en zie ik meer.

 

KLIMMEN EN KLAUTEREN TOT OP DE ‘COL DES LANGOUSTINES”

Le Vernet en Ardèche

Le Vernet

Eindelijk dan bereik ik de col en geniet ik met een kopje koffie uit mijn thermosfles van het mooie uitzicht op de vallei van Laboule. Hier kan ik meerdere routes kiezen maar vandaag ga ik voor de route naar Rocles. Het is gelukkig goed aangeduid met de bekende geel/witte streepjes en de aanduidingen van de GR Grande randonnée. Ik loop over de piste die een bomenwoud doorkruist en die me doet klimmen en klauteren over een kale uitdagende rotspartij. Op een gegeven moment kom ik op een soort vals plat en bij de bewegwijzering “Le Pissas” blijf ik Rocles volgen om uiteindelijk aan te komen bij “Le Vernet”.  Hier loop ik door een veld met kastanjebomen naar “La croix du Coulet” dat zich op 540 meter hoogte bevindt.

 

BEWEGWIJZERING GEEL/WIT en WIT/ROOD

De gewone wandeling en de Grande Randonnée lopen hier een stukje gelijk op. Raak hierdoor niet in verwarring en zorg er gewoon voor dat je van “La Croix du Coulet” in zuidelijke richting loopt en vervolgens west uitkomt bij een gîte. Hier vandaan vervolg ik de weg richting de camping en Blaunac waar vandaan een pad loopt naar Laugère. Uiteindelijk loop ik door Blaunac en vervolgt de weg zich naar Joannas. Hier kom ik voorbij een molen “Justamont”. 500 meter verder gaat het bospad naar rechts richting “Lagrangette”. Wanneer ik op de doorgaande weg kom en naar rechts ga, vervolg ik mijn wandeling 100 meter verderop naar Joannas.

Indications randonnées

 

KASTEEL VAN JOANNAS

Mooi kasteel waar regelmatig leuke exposities in worden gehouden. Ik neem niet de tijd om een bezoekje te doen maar ik advies iedereen die deze wandeling maakt dat zeker wel te doen. Ik loop voorbij de school en neem de richting Largentière. Het is weer flink klimmen en de benen en billen hebben het zwaar. Op 485 meter hoogte kom ik aan op “Croix de Roure” waar ik aan de andere kant de heuvel weer afdaal naar “Chalabrège”. Na ongeveer 100 meter ga ik in een bocht naar links en arriveer ik op de weg richting Pugnère waar de doorgaande weg D24 naar links gaat en vervolgens links naar “La maurelle bas“. Heerlijk afdalen is het nu tussen de wijngaarden en de bomen. Ik kom over een klein bruggetje dat de rivier “La Ligne” overgaat en vervolg het pad richting de camping “Les ranchisses”. Hier steek ik de straat weer over richting Chassiers en 30 meter verderop begint rechts het wandelpad naar Largentière.

 

LE TRIBUNAL

Op dit mooie plein waarboven het gerechtsgebouw domineert kom ik aan. Moe maar voldaan en tot mijn grote vreugde staat Eric op het parkeerterrein op mij te wachten en kan ik zo instappen om naar L’Xpérience gereden te worden.

 

WANDELEN DUUR                                     : 27 kilometer

WANDELEN MOEILIJKHEIDSGRAAD      : van moeilijk naar makkelijk

WANDELEN HOOGTEVERSCHIL             : 500 meter