Vernon

WANDELING IN VERNON

“Les Tétines de Vernon et la grotte-cascade du Baumicou”

Vernon

Vernon

Deze wandeling in Vernon draag ik op aan Leen en Marja. Zij logeerden al twee keer bij L’Xpérience en wilden graag deze waterval bezoeken maar konden deze niet vinden. Dus beloofde ik dat ik deze wandeling een keer zou maken en belofte maakt schuld. Bij deze dus, Leen en Marja, de beschrijving van een fantastische wandeling  met ongelooflijke geologische fenomenen die nog altijd onverklaarbaar zijn.

BEGIN VAN DE WANDELING IN VERNON BIJ HET GEMEENTEHUIS

Spenen in Vernon

Spenen in Vernon

Ik parkeer mijn auto in Vernon tegenover de Mairie (gemeentehuis). Ik volg het bord “Sanilhac” (D303) en na een paar meter begint links de wandeling aangeduid met de geel/witte markeringen. Onmiddellijk bevind ik me op een mooi wandelpad midden in de natuur en loop ik langs wijngaarden en door het bos. Na ongeveer een kilometer kom ik op een vreemd plateau met allemaal rotsuitstulpingen als een soort spenen.  Dit zijn de “Tétines de Vernon” Vanaf deze plek is er een mooi uitzicht op de rivier “La Beaume” die ook door onze tuin stroomt.  Ik loop verder naar rechts over het puistige rotsplateau vol “spenen” en volg de Geel /witte aanduidingen. 

Rivier "La Baume "

Rivier “La Beaume “

Baumicou

Baumicou

Klik HIER voor het filmpje met uitzicht over de rivier.

WATERVAL EN GROT “BAUMICOU”

Op een gegeven moment gaat het pad een klein beetje links afbuigend naar beneden en licht rechts afbuigend omhoog. Links ga je naar de waterval en rechts is het vervolg van de wandeling. Maar we laten de waterval van “Baumicou” natuurlijk niet liggen want achter dit magische wonder van natuurgeweld verbergt zich een schitterende grot. Je kunt zelfs tot achter de waterval lopen, je bevindt je dan als het ware in de grot en de douche van water valt voor je neer. Het water is helder en prachtig groen. Een schitterend stukje natuur. Belangrijk weetje: als het goed geregend heeft is de waterval op zijn best. In een droge zomer is er nauwelijks water maar de grot en de spenen zijn op zich al de moeite waard. Klik HIER voor het filmpje van de waterval. 

Achter de waterval

Achter de waterval

Cascade-de-Baumicou

Cascade-de-Baumicou

Mooie rotsuitstulpingen

Mooie rotsuitstulpingen

Ik loop terug naar de splitsing bij het bordje “Baumicou” en vervolg nu de wandeling. Gewoon de geel/witte markeringen volgen. Dit is het enige (kleine) stukje waar je een paar honderd meter goed omhoog moet. De rest van de wandeling is makkelijk te noemen. Ik kom uit op de geasfalteerde weg die ik oversteek en meteen weer de geel/witte aanduidingen volg. Door het bos, langs wijngaarden en genietend van de stilte, kom ik uit bij de bewegwijzeringspaal “Le Bouchet”. Let op; hier rechtdoor gaan en NIET de geel/witte aanwijzing naar rechts volgen!. Ik kom in een mini gehuchtje (hier is ook een chambre d’hote) waarna een geasfalteerde weg doorloopt. Vlak na de bocht zie je links een kruis. Hier heb ik de panoramafoto gemaakt. Ik vervolg het pad naar links.

Panorama Vernon

Panorama Vernon

De volgende bewegwijzeringspaal is “Le Devèze”. Hier ga ik naar rechts richting Vernon en richting “Les Hautes Salelles”. Op een gegeven moment kom ik midden in het bos op een plek waar je 3 richtingen kunt nemen. Op de paal staat “Les Hautes Salelles”. Hier ga ik naar links en al na 10 meter is er rechts een

Groene ondergrond wandelroute

Groene ondergrond wandelroute

piepklein bospad dat ik insla. Ik kom uit op de geasfalteerde weg waar ik rechtsaf ga. Deze weg vervolg ik ongeveer 1 kilometer tot ik door een geelwitte markering naar links word gestuurd. Weer kom ik uit op een geasfalteerde weg richting Vernon. Op een gegeven moment is er links een klein bruggetje en rechtdoor de aanduiding “L’eglise”. Deze volg ik want de kerk en het kasteel van Vernon bevinden zich op een enorme hoogte en hebben een terras met een uitzicht dat absoluut niet gemist mag worden. 

Na genoten te hebben van dit mooie uitzicht waar ik geen foto van heb want mijn mobiel was net leeg, daal ik de trappetjes af. Halverwege de afdaling is er links een trappetje dat stijl naar beneden links afbuigt. Vlak voor je afbuigt zie je op de regenpijp rechts tegen de kerk een geel/wit kruis. Dit betekent dat dit GEEN wandelroute is. En zo herken je de plek dus waar je links naar beneden moet. 

Volg de geel/witte aanduidingen; de weg, trappetje op, weggetje over en op het eind 7 houten treden ophoog en VOILA aangekomen op de parkeerplek!

Duur wandelen                           : 2 uur, 7,6 kilometer
Moelijkheidsgraad wandelen    : makkelijk
Hoogteverschil wandelen          : 340 meter