Valentijnsmenu

VALENTIJN EN DE LIEFDE OP TAFEL

MENU

ENTREE

BAVAROIS VAN GEGRILDE PAPRIKA

SALADE VAN BIETENPANNENKOEKJES MET RUCOLA EN MAKREEL

HOOFDGERECHT

KAASFONDUE MET GROENTEN

DESSERT

RODE HARTJES MET BANAAN EN WARME CHOCOLADESAUS

Zelfs als we rekening houden met ons gewicht en gezonde voeding, kunnen we een Valentijnsdiner op tafel zetten dat spannend is. Mooi rood/rose én lekker én volledig binnen de normen van een koolhydraatarme eetwijze. Probeer maar eens! Dek een mooie tafel, zet er iets lekkers op en geniet van Valentijn!

ENTREE

BAVAROIS VAN GEGRILDE PAPRIKA

BOODSCHAPPENLIJST

3 x rode paprika

3 x eetlepels tomatensaus

1 x eetlepel Balsamicocrème

3 x eetlepel crème fraîche

1 x ui

Wat Basilicum blaadjes

AAN DE SLAG MET BAVAROIS VAN GEGRILDE PAPRIKA

Doe de drie rode paprika’s in de voorverwarmde oven op 220 graden. Draai de paprika’s elk kwartier om totdat ze volledig zwart geblakerd zijn. Doe ze dan in een afsluitbare schaal of Tupperware bak en laat afkoelen. Na enige tijd kun je de huid zo van het vruchtvlees aftrekken.

Doe het paprika vruchtvlees in de mixer met de tomatensaus, de Balsamico crème, de crème fraiche en enkele Basilicum blaadjes en mix het geheel tot een homogene substantie. Laat afkoelen. Ondertussen snijd je de ui in hele kleine stukjes en bak je deze in een koekenpan met een beetje bruine suiker. Ik gebruik Erythritol (0 % calorieën en 0% glucides). Door de suiker karameliseer je (verwarring over met een enkele l of dubbele l geschreven) de ui. Doe de paprikaprut in kleine glaasjes met als topping de uitjes. 

SALADE VAN BIETENPANNENKOEKJES MET RUCOLA EN GEROOKTE MAKREEL

Salade met markreel en biet

Salade met bietenpannenkoekjes

BOODSCHAPPENLIJST

1 x 250 gram gekookte bieten (ik koop ze op de markt want die in de supermarkt hebben meestal toegevoegde suikers).

1 banaan

3 x eieren

3 x eetlepels amandelmeel

1 x theelepel kaneel

1 x theelepel Erythritol

2 x eetlepel olijfolie

1 x Rucola sla

1 x gerookte makreel met peper

AAN DE SLAG MET SALADE VAN BIETENPANNENKOEKJES MET RUCOLA EN MAKREEL

Doe de gekookte bieten, de banaan, de 3 eieren en eetlepels amandelmeel, kaneel, Erythritol en olijfolie in de mixer en meng tot een luchtig beslag. In een koekenpan op een middelmatig vuur bak je de pannenkoekjes. Dit is niet makkelijk en de eerste twee of drie mislukken. Geen nood! Als ze gaan plakken maak je er een roergebakken prutje van en zet je dit aan de kant. Als het mengsel blijft plakken doe je er een extra ei in en dan gaat het beter. Of je pannenkoekje goed lukt is afhankelijk van de warmte van je gaspit, je koekenpan etc. 

HET BORD OPMAKEN

Leg de gewassen rucola salade op een bord. In het midden plaats je een bietenpannenkoekje. Je strooit er stukken gerookte makreel overheen en maakt het af met rode kruimels van de mislukte pannenkoekjes. Lekker met een vinaigrette van mosterd, olie, peper, zout en dille. Zet de paprika bavarois ook op het bord en het ziet er vrolijk uit. 

HOOFDGERECHT

KAASFONDUE MET GROENTEN

BOODSCHAPPENLIJST VOOR DE KAASFONDUE MET GROENTEN

1 x Gorgonzola

1 x Brie

1 x Reblochon of iets anders (smeltkaas voor fondue)

4 x eetlepel crème fraîche

1 x glas witte wijn

2 x teentje geperste knoflook

10x blaadjes basilicum

1 x doosje champignons 

1 x rode paprika

AAN DE SLAG MET DE KAASFONDUE MET GROENTEN

Laat eerst de geperste knoflook even grillen in een droge fonduepan op een middelmatig vuurtje. Doe er daarna de crème fraîche bij en de verschillende kazen in kleine stukjes. Voeg het glas witte wijn toe. Laat de kaas langzaam smelten en roer met een houten lepel tot een homogene substantie. Als je deze kaasfondue zou eten met stukjes brood wordt het een zware maaltijd. Maar als je groentestukjes aan je fonduevork prikt en deze door de kaassaus haalt, wordt het een geheel andere sensatie en is het veel beter voor de lijn. 

DESSERT

RODE HARTJES MET BANAAN EN WARME CHOCOLADESAUS

1 x banaan

1 x chocoladereep 85 %

1 x handje geraspte cocos

AAN DE SLAG MET RODE HARTJES MET BANAAN EN WARME CHOCOLADESAUS

Wat je over hebt aan beslag van de bietenpannenkoekjes doe je in ingevette muffinvormpjes. (ik heb hartjesvormpjes gebruikt) In een op 180 graden

Valentijns dessert

Valentijndessert

voorgewarmde oven laat je deze in ongeveer 30 minuten droog worden. Laat de helft van de chocoladereep au bain marie smelten. Giet deze warme saus over de hartjes en versier het geheel met geraspte cocos. 

Fijne Valentijn en eet smakelijk !